PolskiEnglish
  • slide1
  • slide2

Zakup dobrej stali narzędziowej - na co zwracać uwagę

wiertła do metalu

Stal narzędziowa to jeden z najbardziej popularnych rodzajów stali. Najogólniej mówiąc, jest to stop żelaza z węglem, choć niekiedy można w niej znaleźć również mangan, chrom, nikiel, miedź, wolfram, tytan i molibden. Wykorzystuje się ją oczywiście do wytwarzania rozmaitych narzędzi, m.in. dlatego że jest bardzo twarda i wytrzymała. Dzięki temu jest to materiał niezwykle odporny na intensywną eksploatację, zużycie i odkształcanie, a dodatkowo charakteryzuje go wysoka odporność na udarność.

Najczęściej wykorzystuje się stal narzędziową do produkcji narzędzi do obróbki plastycznej lub skrawaniem. Poza tym, coraz częściej można spotkać się z praktyką odlewania ze stali narzędziowej takich elementów jak noże tokarskie, wiertła i frezy. Warto zaznaczyć jednak, że wykorzystuje się ją głównie w zakładach produkcyjnych i przemysłowych, gdyż praca z tym surowcem wymaga odpowiedniego przeszkolenia i solidnych podstaw praktycznych, które wynikają z doświadczenia.

O czym pamiętać nabywając stal narzędziową?

Stal narzędziowa jest jedynie półproduktem, który przekształcony zostanie w docelowe elementy narzędzi. Jednak to od jej jakości zależeć będzie trwałość finalnego produktu, dlatego bardzo istotne jest, by wiedzieć na co zwracać uwagę przy zakupie.

Przede wszystkim, stal narzędziowa musi wyróżniać się wysokim stopniem twardości, udarności oraz odporności na ścieranie. Poza tym, dobrze zweryfikować czy na pewno jest niewrażliwa na odkształcanie i zużycie. Stal, która nie spełnia tych cech, będzie właściwie bezużyteczna przy produkcji narzędzi. Produkty wykonane z takiej stali będą się łamać i ulegać szybkiej eksploatacji, przez co ich wytwarzanie może okazać się nieopłacalne.

Zależnie od zastosowania późniejszych narzędzi należy zwracać uwagę na inne cechy stali. Dla przykładu: te wykorzystywane do pracy w temperaturze przekraczającej 250°C muszą być szczególnie odporne na zmęczenie cieplne i zniekształcanie pod wpływem temperatury.