Stal kwasoodporna – jakimi właściwościami się odznacza?

Stal kwasoodporna należy do grupy stali nierdzewnych odpornych na korozję, a także działanie kwasów. Do dziś istnieje zagwozdka, czy nazwy tego stopu mogą być stosowane zamiennie, czy może są to zupełnie inne rodzaje. Istnieje jednak między nimi różnica, która polega na nieco odmiennych właściwościach eksploatacyjnych.

W stali nierdzewnej przeważają cechy antykorozyjne i jest przystosowana do eksploatacji w warunkach do 500°C, natomiast stal kwasoodporna – oprócz odporności na rdzę, doskonale radzi sobie w temperaturach przekraczających 500°C. Ponadto jest przystosowana do działania czynników mechanicznych i kwasowych, które nie powodują jej odkształcania się.

Stal kwasoodporna – najważniejsze cechy

Stal kwasoodporna ma właściwości zabezpieczające przed działaniem kwasu fosforowego i siarkowego w różnych stężeniach. Z tego powodu można wykorzystywać ją z powodzeniem w środowiskach chemicznych. Ustalone normy dopuszczają także tę stal do kontaktu z żywnością, ponieważ jest odporna na działanie kwasów spożywczych – mlekowego, cytrynowego lub octowego.

W składzie stali kwasoodpornej przeważa chrom, a także nikiel oraz tytan, dlatego odznacza się odpornością na trudne warunki atmosferyczne i termiczne, co sprawia, że nie powstaje na niej rdza, będąca wynikiem opadów.

Zastosowanie stali kwasoodpornej

Sprzedawana przez naszą firmę stal hartowana jest wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle do produkcji maszyn, a także konstrukcji ich podzespołów, czyli produktów, które mogą być szczególnie narażone na korozję oraz eksploatację w środowisku silnie chemicznym. Znajduje także zastosowanie w hutnictwie przy tworzeniu blach, prętów, a także rur.

Dzięki doskonałym właściwościom fizyczno – chemicznym stal kwasoodporna to element konstrukcji basenów lub kotłowni, którym zapewnia wytrzymałość i odporność. W nowoczesnych rozwiązaniach jest z powodzeniem wykorzystywana w tworzeniu instalacji grzewczych lub wentylacyjnych.

przestawianie rur w magazynie