Jakie surowce są dodawane do surówki w podczas produkcji stali?

Stal jest produktem uznawanym za najbardziej uniwersalny i trwały materiał, wykorzystywany powszechnie w praktycznie każdej gałęzi przemysłu. Dostępna jest pod postacią blach, prętów, płaskowników, rur czy taśm. Z tego surowca wytwarza się zarówno elementy konstrukcji czy instalacji, jak również przedmioty codziennego użytku. Obecnie wyróżnić można kilka rodzajów stali, różniących się od siebie parametrami i zastosowaniem. Każda z nich na początku ma postać surówki, czyli półproduktu, z którego finalnie powstaje stal.

 

Czym jest surówka i jakie surowce wchodzą w jej skład?

Surówka jest półproduktem, który powstaje podczas redukcji rud żelaza w specjalnych piecach. Cechą charakterystyczną tego surowca jest wysoka zawartość węgla, zazwyczaj wynosząca około 4%. Dodatkowo w skład surówki wchodzi fosfor, mangan, siarka i krzem. Pod taką postacią jest ona bardzo krucha i zawiera sporo zanieczyszczeń. Aby mogła mieć zastosowanie, konieczne jest jej dalsze przerobienie.

Podczas otrzymywania stali z surówki wymagane jest jej oczyszczenie i obniżenie poziomu węgla. W większości przypadków wytapia się ją w piecach łukowych lub konwertorach, co pozwala usunąć wspominane zanieczyszczenia i większość węgla. Aby uzyskać stal nierdzewną czy nierdzewną o określonych parametrach, do tak przygotowanej surówki dodaje się różne domieszki, zazwyczaj pod postacią metali.

 

Jakie metale mogą zostać dodane do surówki?

Do surowca do produkcji stali często dodaje się chrom, nikiel, mangan, krzem, molibden oraz wanad. Chrom poprawia wytrzymałość i udarność, a także zapewnia ochronę przed korozją. Nikiel zwiększa odporność stali na temperaturę. Mangan i wanad zwiększają twardość surowca, natomiast dodatek molibdenu zwiększa odporność na pełzanie. Krzem wykazuje właściwości odtleniające.

 

dodawanie surowców do stali