Noże zębate – jak powstają i czym się charakteryzują?

Noże zębate, podobnie jak inne ostrza, są wykorzystywane w wielu maszynach przemysłowych. Należą do grupy komponentów tnących, niezbędnych dla różnych linii produkcyjnych, np. cięcia papieru, włókien szklanych i chemicznych czy folii. Stosuje się również do produkcji artykułów spożywczych. Proces powstawania noży zębatych różni się w zależności od przeznaczenia i wymagań technicznych.

Charakterystyka noży zębatych

Noże zębate to najczęściej wyroby ze stali nierdzewnej sprężynowej albo trudnościeralnej stali węglowej sprężynowej. Możliwe jest także zastosowanie innych stopów, jeśli te nie spełniają wymagań narzuconych przez zastosowanie danego ostrza. Standardowe noże zębate mają ostrza o grubości 0,20 do 3,0 mm i szerokość 20 do 200 mm. Istnieją również producenci, którzy wytwarzają spersonalizowane ostrza zębate odpowiadające potrzebom klienta.

Zastosowanie noży zębatych jest bardzo szerokie. Używa się ich w przemyśle poligraficznym do cięcia papieru, w recyklingu do rozdrabniania odpadów, w gastronomii czy w maszynach pakujących do cięcia folii. Jeśli będą używane do rozdrabniania żywności, noże zębate muszą mieć certyfikat HACCP.

Produkcja noży zębatych

Wykonanie noży zębatych i jakość użytego w tym procesie surowca przekłada się na bezpieczeństwo i funkcjonowanie maszyn. Stal narzędziowa, używana do produkcji noży zębatych gładkich i ramowych, jest stopem żelaza i węgla. W zależności od przeznaczenia ostrza w stopie mogą się też znaleźć inne dodatki: molibden, nikiel, chrom czy tytan.

Stal narzędziowa, z której produkuje się noże zębate, musi mieć odpowiednią twardość, odporność na ścieranie i działanie wysokich temperatur. Bardzo ważne jest również to, żeby stop wykazywał zdolność przenoszenia dużych naprężeń. Proces produkcji noży zębatych obejmuje również hartowanie na zimno, dzięki któremu noże zyskują zwiększoną trwałość i wytrzymałość.

ostrze noża zębatego